נדלקים על היסטוריה – 11 ספרים על היסטוריה פסיכדלית

נכתב על ידי מיכאל פיין.

מאז ומתמיד חיבבתי היסטוריה. יש משהו בלהכיר את מה שבא לפנינו שנותן פרופורציה לדברים, מזהיר אותנו מפני טעויות עבר, מציג בפנינו אפשרויות שטרם מוצו, וגם תכלס זה פשוט ממש מעניין. בשנים האחרונות צללתי ספציפית לעולם ההיסטוריה של פסיכדליה וסמים ובשנים האלה בלעתי כמה וכמה ספרים נהדרים, שחלקם היוו מקור להשראה להרצאות שלי ולספרון הראשון שלי בסדרה באתר עברית. הנה המלצות על כמה ספרי היסטוריה פסיכדלים מומלצים במיוחד! כולם קיימים גם כספרי אודיו באודיאבל, שזו הדרך האהובה עליי לצרוך תכנים מהסוג הזה – בזמן שאני שוטף כלים, מבשל, ומסדר את הבית. לצערי רובם לא קיימים כיום בתרגום לעברית. בואו נצא לדרך.

Chasing the Scream – ספר של העיתונאי הבריטי יוהאן הארי, שהוא קצת שנוי במחלוקת אבל אני אוהב אותו מאוד. מגולל את ההיסטוריה של המלחמה בסמים מתחילת המאה ה-20 ועד ימינו, ועל הדרך מנסה לפרק ולהבין את המשמעות העמוקה של "התמכרות" והדרכים לרפא אותה.

The Harvard Psychedelic Club – ספר מעולה של דון לאטין שעוקב אחר הסיפור של ארבע דמויות משמעותיות שפעלו בשנות ה-60, כולם למדו או לימדו בהארוורד – תימות'י לירי, ריצ'רד אלפרט (לימים ראם דאס), חוקר הדתות יוסטון סמית', ואנדרו וייל, הרופא האינטגרטיבי המקורי. דרך הסיפורים של ארבעתם והאופן שבו הם ניסו לשלב את התובנות מהחוויות הפסיכדליות שלהם בחייהם, בצורה פחות או יותר מוצלחת, מנסה לאטין להבין מה אפשר ללמוד על אינטגרציה פסיכדלית בקנה מידה של חיים שלמים.

Tripping on Utopia – דרך סיפורה של מרגרט מיד ובן זוגה (לרגע) ריצ'רד בייטסון (עם גיחות קצרות לדמויות משמעותיות נוספות כמו תימות'י לירי וג'ון לילי), הספר מנסה להתחקות אחר המחקר הפסיכדלי המוקדם ביותר, הקשרים שלו ל-CIA ולמלחמה הקרה, ולכל מיני שיט מוזר שקרה באותן שנים מוקדמות.

Acid Dreams – על ההיסטוריה התרבותית של ה-LSD מגילויו על ידי אלברט הופמן בשנות ה-40 ועד שנות ה-70 המאוחרות. ספר נהדר מלא בסיפורים שקשה להאמין שבאמת קרו – המחקרים הסודיים של ה-CIA וצבא ארה"ב, אל האברד המסתורי שחילק LSD לפוליטיקאים, מדענים, ואמנים, סיפור הבריחה מהכלא של תימות'י לירי, ההרפתקאות המטורפות של קן קיזי וה-merry pranksters ושאר סיפורים מטורפים. אחד האהובים עליי.

Mystery School in Hyperspace – על ההיסטוריה התרבותית של DMT – מטיוליו של סופר הביט ויליאם בורוז לטקסי איוואסקה לאמזונס, דרך התנסויות ה-DMT של לירי וחבריו, טרנס מק'קנה, ועוד שלל דמויות שעיצבו את האופן שבו אנחנו חושבים ותופסים DMT כיום, כולל פרקי עומק חופרים במיוחד על ההשפעות של DMT על מוזיקה אלקטרונית.

Blitzed ו-Tripped – שני ספרים מעולים של הסופר הגרמני נורמן אולר. הראשון עוסק בשימוש בסמים בגרמניה הנאצית, איך מת'אמפתמין (המוכר כיום בין היתר בשמות קריסטל מת', או טינה) הניע את הכלכלה ומכונת המלחמה הנאצית, ועל הרופא הפרטי של היטלר שהזריק לו קוקטלים מסתוריים של חומרים על בסיס יומי. השני עוסק במחקרים פסיכדלים בגרמניה הנאצית, ואיך הם השפיעו על המחקר הפסיכדלי המוקדם ועל מדיניות הסמים האמריקאית בכלל, ואיך אלו קשורים למצב המוזר שאנחנו נמצאו בו עם פסיכדלים כיום. הראשון מבין השניים קיים בעברית תחת השם "אקסטזה טוטאלית".

The Immortality Key – ספר מרתק של בריאן מוררסקו שמתחקה אחר ההיסטוריה הרחוקה של שימוש במשני תודעה. הוא מתחיל בעת העתיקה ומציג ראיות לשימוש טקסי במשני תודעה עוד לפני עשרת אלפים שנה ואף יותר, מתקדם למיסטריות האלוסיאניות והדיוניסיות של יוון העתיקה, ולבסוף מרכיב תיאוריה פרובוקטיבית על כך שבעצם הנצרות התחילה גם היא ככת פסיכדלית בתוך היהדות. לא הייתי חותם על המסקנות שלו, אבל התזה שהוא מציג מרתקת ומעוררת מחשבה.

Undoing Drugs – ספר על ההיסטוריה של תנועת מזעור הנזקים, על הצמיחה שלה מלמטה דרך אקטיביזם של המכורים להרואין שהבינו שמגיע להם יותר ויצאו להיאבק על כך. לא קשור לפסיכדלים בכלל אבל ממש מרתק ושובר המון סטיגמות לגבי אנשים שמשתמשים בסמים "קשים".

Brotherhood of the Screaming Abyss – לא בדיוק ספר היסטוריה, אלא הביוגרפיה של דניס מקקנה, אחיו של טרנס מקקנה. ספר יפיפה על מסעותיהם הפסיכדלים של שני האחים, והחיים שלהם לאחריהם.

Plants of the Gods – קלאסיקה של אלברט הופמן יחד עם ענקי האתנובוטניקה כריסטיאן ראטש וריצ'רד שולטיס. סוקר את השימוש הטקסי במשני תודעה מסביב לעולם לאורך ההיסטוריה – קנאביס, פטריות, איוואסקה, דאטורה, אמאניטה מוסקריה ועוד שלל חומרים שלא ידעתם בכלל שקיימים. מלבד זה שהוא מעניין נורא, הוא גם מלא בתמונות צבעוניות ויפיפיות.

שני איזכורים חשובים שנמצאים ברשימה הקריאה שלי אבל עוד לא הגעתי אליהם –
Mescaline: A Global History of the First Psychedelic – על ההיסטוריה התרבותית של המסקלין.
American Trip – הספר של Ido Hartogsohn שעוסק בשאלה איך הסט והסטינג התרבותי של שנות ה-50 וה-60 עיצבו את התודעה הפסיכדלית של אותן שנים.

יש עוד אינספור ספרים בנושא וספרים חדשים ממשיכים להכתב כל הזמן, אז צפו לפוסט המשך בעתיד 🙂

וכמובן – אשמח לשמוע המלצות על ספרים נוספים שפספסתי או שאני לא מכיר!

צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים